Ismerd meg a méheket! – 19 érdekesség

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit érdemes megjegyezni a méhekről. Tudtad például, hogy a méheknek nagyjából 18.000 kilométert kell repülnie egyetlen kiló mézért?

Amikor elindult a Méhbarát Mozgalom az elsődleges célom az volt, hogy visszaadjunk valamit kis barátainknak abból a rengeteg fáradozásból, amit ők értünk tesznek. Beporozzák a virágokat, amivel nagyon nagy szerepet töltenek be az élet körforgásában. Szorgosan mézet gyűjtögetnek, ami az egészségünk megőrzéséhez járul hozzá. A mozgalommal szeretném felhívni arra is a figyelmet, mennyire fontos munka az, amit ösztönösen, mégis értünk végeznek. Így a célom egyben az is lett, hogy minél jobban megismertessem a méheket.

1. A legszorgalmasabb lények a világon, egy átlagos méh napi 18 órát dolgozik. Egy kaptáron belül többféle szerepet látnak el.

2.     Békében élnek egymással. 50 ezer egyed egy családon belül teljesen összhangban él, és minden egyes munkafolyamat és szerep összefügg a másikkal.

3.     Egy méhecske élete során 450 ezer virágot poroz be. Külföldön már akkora a méhpusztulás, hogy maga az ember porozza be a virágokat. Belegondolni is fárasztó, mi lenne, ha ezt egy embernek kellene megcsinálnia, szinte képtelenség.

4.     A királynő a méhfajok egyetlen termékeny nősténye a kaptárban. Fő feladata a peték lerakása. Egy királynő képes naponta 1500 tojást is letenni. A méhsejtekbe nemcsak mézek vannak, hanem a friss peték is. A dajkaméhek gondozzák a kis lárvákat.  

5.     A herék a méhek hím egyedei. Feladatuk kizárólag a királynő megtermékenyítése. Nincs szerepük a mézgyűjtésben vagy más munkában. Élettartamuk rövidebb, és a méhcsalád fejlődési folyamatához kapcsolódik.

6.     A dolgozó méhek a kaptárban található legtöbb egyedet teszik ki. Számos feladatuk van, beleértve a méhsejtek tisztítását és építését, a méz tárolását, az élelem gyűjtését, a fészek hűtését vagy melegítését, valamint a külső támadókkal való védekezést. Szorgalmasan dolgoznak, és élettartamuk általában néhány hetet tesz ki.

7.     Tánccal kommunikálnak. Ha egy dolgozó talált táplálékot, speciális táncmozdulatokkal mutatja meg társainak, hogy merre található a forrás és milyen távolságra van.

8.     A méhek által előállított méz egy kiváló élelmiszer, amely az évszázadok során az emberiség számára fontos táplálékforrás lett. Tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezeket a Szabóméz termékeiben is megtalálhatod.

9.      A méheknek körülbelül 18.000 kilométer kell repülniük 1 kg mézért. Ez a távolság körülbelül annyit tesz mint Budapest és Wellington, Új-Zéland fővárosának távolsága.

10.   Egy mézelő méh 50–100 virágot látogat meg egy gyűjtési út során. Akár 15 kilométer per órás sebességgel is repülhet.

11.  A méhcsalád 20 000–60 000 dolgozó méhből és egy királynőből áll. Télen kevesebben vannak, nyáron viszont többen

12.  A dolgozó méhek 6 hétig, a királynő akár 5 évig is elélhet. Ő a legszorgalmasabb a nyári hónapokban, napi 1500 petét is lerakhat.

13.  A méz fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, a sérülések és a vágások esetén.

14.  150 millió éve termelik a mézet.

15.  Az egyetlen rovar, amely ember által fogyasztott táplálékot termel.

16.  A zümmögést, a szárnyai által kibocsátott hang adja, amely percenként 11.400-szor történik.

17.   Legkiválóbb mérnökök, szabályos hatszög alakú méhsejteket építenek a kaptárban, maguk építik ki, mérnöki eszköz nélkül.

18.  Ha méhek kipusztulnának, az olyan mértékű ökológiai katasztrófát idézne elő, hogy az emberiség is eltűnne, legkésőbb a katasztrófa után 4 évvel.

19. A méz az egyetlen olyan élelmiszer, ami soha sem romlik meg, még Kheopsz fáraó piramisában is találtak olyan mézet, ami a mai napig ehető. 

Ugye, milyen elképesztően csodálatos lények? Rendszeresen tartok tájékoztató előadásokat, nyilatkozom a sajtónak, szívesen beszélek bárhol, bármikor róluk. A Facebook- csoportunk is ezzel a céllal jött létre.

Ha szeretnéd, hogy a te oktatási intézményedben, a munkahelyeden vagy a közösségben, ahol élsz többet tudjanak meg a méhek életéről, miközben egy jó célhoz, a megmentésükhöz kapcsolódnak, akkor vedd fel velem a kapcsolatot és megbeszéljük, mikor, hogyan tudok ellátogatni hozzátok.

Szabó Olivér, 4. generációs, makói méhész

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


0
    0
    Kosár tartalma
    Vásárolj még 22.990 Ft értékben az ingyenes kiszállításhoz.
    A kosara üres.Vissza az üzletbe.