Bees on Purple Flower

Szereted a méheket és szeretnél egy csodaszép kertet? Ilyen virágokat ültess!

A Méhbarát Mozgalom célja, hogy közösen olyan növényeket ültessünk a környezetünkben, amelyeket szeretnek a beporzók. Most hozok néhány tippet erre.

Szabó Olivér, 4. generációs makói méhész vagyok, a Méhbarát Mozgalom alapítója. Aki csatlakozik hozzánk a Facebook- csoportunkban (link) vagy vásárol a Szabóméz termékeiből az egy csomag repcemagot kap ajándékba. A repcén kívül azonban még sok olyan növény és virág van, amivel csodaszép kertet, erkélyt, méhlegelőt varázsolhatunk. A tavasz közeledtével érdemes elkezdeni megtervezni, hogy mit, hova szeretnénk ültetni.

A méhbarát virágok olyan növények, amelyek vonzzák és megetetik a méheket és más beporzókat. Ezek a virágok fontosak a környezet és az ökoszisztéma szempontjából, mivel segítik a növények beporzását, ami nélkülözhetetlen a természetes élővilág fenntartásához és az élelmiszerellátáshoz.

Emellett a méhbarát növények telepítése hozzájárul a kertek és területek biodiverzitásának növeléséhez. A különböző növények és élőlények jelenléte elősegíti az ökoszisztéma egészségét. Táplálékforrást biztosítanak a méheknek, amelyek számára nélkülözhetetlen a nektár és a pollen a méz és a táplálkozás szempontjából.

A méhbarát virágok közé tartozik például a levendula, amelyet számos módon hasznosíthatunk, amellett, hogy illatos és szép. Az orgonát is szeretik a beporzók, hiszen gazdag illatával csakúgy vonzza őket. Százszorszépet is bátran ültethetünk, amit sokféle rovar nagyon kedvel. A körömvirág nektárját a méhecskék kifejezetten szeretik.

Erkélyekre javasolt méhbarát növények közé tartozik a borsmenta, a citromfű a kasvirág, hortenzia, tulipán, árvacsalán, mézontófű és persze a levendula.

Ha kertünket szeretnénk méhlegelővé varázsolni akkor a fenn említetteken kívül dísznapraforgót, repcét, mustárt, bíborherét, málnát, galagonyát, hársfát, árvacsalánt, akácfát ültethetünk. Természetesen a gyümölcsfák mindegyike sok-sok virágport és ezáltal nektárt biztosít a beporzóknak. A legtöbbet egyébként a meggyfa adja.

A szántóföldekre kifejezetten javaslom a dísznapraforgó,t a mustárt a mézontófüvet, a repcét és a bíborherét. Ezeknek a növényeknek nagyon magas a fehérje és nitrogén tartalma, melyek sok tápanyagot juttatnak vissza a földbe. 

Bárhova ültetve a legtöbb virágport és nektárt a mézontófű adja, ugyanis 3 hétig virágzik. 

A méhbarát növények és virágok ültetése nemcsak praktikus előnyökkel jár, hanem esztétikai értéket is ad. A virágok szépsége és a méhek szorgalmas munkája kellemes látványt nyújtanak, miközben hozzájárulnak a környezeti fenntarthatósághoz. Fontos, hogy elkerüljük a beporzókra káros vegyszerek használatát is, hogy megőrizzük a méhpopulációk egészségét.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


0
    0
    Kosár tartalma
    Vásárolj még 22.990 Ft értékben az ingyenes kiszállításhoz.
    A kosara üres.Vissza az üzletbe.